
Iedereen die een hond heeft kan te maken krijgen met gedrag wat niet gewenst is. Dit kan ergens in de socialisatieperiode al mis zijn gegaan. Deze periode wordt daarom meestal ook wel geziens als een van de belangrijkste periode uit het leven van je hond. De puppy periode bepaald uiteindelijk veel voor de toekomst van je trouwe vriendje. Als de puppy, dus de socialisatie periode niet goed wordt aangepakt dan kunnen er enkele problemen ontstaan.
De problemen uiten zich vaak in de periode wanneer je hond volwassen is geworden. In dit geval kan het raadzaam en nuttig zijn om een honden gedragsdeskundige in te schakelen.
Je weet op dit moment vaak zelf niet meer wat je nog meer kan doen om het ongewenste gedrag van je hond om te buigen naar een positief en aanvaardbaar gedrag.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:
- Bijten
- Kapot kauwen van je inboedel of overige spullen
- Ongewenst en overmatig blaffen
- Te enthousiast je bezoek welkom heten
Zo zijn er natuurlijk nog meer punten die je als vervelend en of storend kan ervaren. Kom je er zelf niet meer uit dan is het helemaal niet erg om een gedragsdeskundige in te schakelen, samen kunnen jullie dan zorgen dat het weer prettig samen leven wordt met je hond en dat de ergernissen die je waarschijnlijk ervaart worden weg genomen.
Wat zijn nu eigenlijk de stappen die een gedragsdeskundige neemt?
Als eerst zal deze kijken naar wat het probleemgedrag van je hond is. Dit wordt gedaan door je hond te observeren, en een goed gesprek met jou hier over te hebben. Je moet dan ook zeker niet verbaast zijn als je een behoorlijke vragenlijst zal moeten invullen. Dit is om het probleem zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen.
De volgende stap die gezet kan worden is dat de gedragsdeskundige een medisch probleem zal uitsluiten. Dit is een onderzoek die vaak een oplossing kan bieden als het op medisch gebied niet helemaal goed gaat met de hond. Dit probleem zal in dat geval dan eerst aangepakt moeten worden..
Daarna zal een observatie fase plaats vinden. In deze fase worden diverse testjes afgenomen. En uiteraard word er een rapport opgesteld waarin duidelijk word omschreven wat de problemen zijn voor de hond.
Als dit alles is gedaan zal er samen met de baas of baasjes een plan opgesteld worden. Dit plan bestaat vaak uit oefeningen en trainingen om het gedrag van de hond te doorbreken en positief te veranderen. Jullie gaan samen met dit plan aan de slag en uiteindelijk komt na enkele weken de gedragsdeskundige bij jullie kijken hoe het gaat. Waar nodig zal het plan aangepast worden.
Denk en verwacht ook zeker niet dat het ongewenste gedrag binnen een paar weken opgelost zal zijn. Het is natuurlijk logisch dat ook dit langere tijd kan duren voor het gewenste effect is bereikt. Iets wat er al heel lang in zit is niet zo maar even af geleerd.
Waar moet je opletten bij het kiezen van een honden gedragsdeskundige?
Denk in elk geval bij het inschakelen aan de volgende 3 punten:
- Reputatie
- Ervaring
- Uitstraling
Het is verstandig om vooraf goed te bekijken wie je wilt inschakelen. Zorg dat je de ervaringen van andere leest, als deze aanwezig zijn. Reviews van andere kunnen een belangrijke rol spelen in het kiezen van een honden gedragsdeskundige.
Mocht je er zelf uiteindelijk toch geen goed gevoel bij hebben, laat dit dan vooral weten en kijk naar wie jou wel kan helpen. Zolang jij een goed gevoel hebt zal de kans op slagen een veel groter succes zijn.