Dalmatiër

De Dalmatische hond of Dalmatiër komt uit Kroatië. Het zijn erg actieve honden, ze zijn open, vriendelijk en niet verlegen. Het uithoudingsvermogen van deze honden is goed, ze zijn lief voor kinderen en andere honden. Ze vinden het heerlijk om samen te spelen en ze kunnen erg snel lopen.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het ras staat bekend om zijn witte vacht met zwarte vlekken. Er is ook een film over hen uitgebracht en daardoor zijn de honden erg populair geworden. De honden hebben een smalle staart en zijn best gespierd het uithoudingsvermogen van deze honden is ook erg goed.

Karakter:

Het karakter van de honden is vrolijk, ze hebben een open houding naar iedereen toe. Ze vinden het fijn samen met de baas wat te gaan doen. De honden zijn absoluut niet agressief, ze zijn vrijwel altijd vrolijk en open. De honden bewegen graag en zijn ook graag onder de mensen. Het zijn goede gezelschapshonden, ook voor gezinnen waarin kleine kinderen aanwezig zijn.

Lichaamsbeweging:

De Dalmatische hond of Dalmatiër heeft heel wat beweging nodig, ze hebben een goed uithoudingsvermogen en vinden het heerlijk om de hele dag te kunnen bewegen.

Verzorging:

De verzorging van de honden is minimaal, borstelen als zij in de rui zijn wordt aangeraden en verder iedere dag volop wandelen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden zijn redelijk groot, ze staan hoog op de poten en de staart is smal en lang. De oren hangen naast de kop, het lichaam is gespierd en het uithoudingsvermogen van de honden is goed.

Kleur:

De kleur van de vacht is veelal wit met zwarte vlekken.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Dalmatische hond of Dalmatiër is 61 cm en de teefjes zijn vaak wat kleiner.

Ogen:

De ogen van de honden zijn matig uit elkaar staand en middelgroot. Daarnaast zijn de ogen ook helder en levendig, ze hebben een alerte uitstraling.

Vacht:

De vacht van de honden is kort en vaak wit met zwart van kleur. Borstelen is nodig als zij in de rui zijn, verder is er weinig verzorging nodig voor dit ras.

Staart:

De staart van dit ras is sterk bij de aanzet. En over het algemeen hebben zij een vrij dunne staart.

Een stukje geschiedenis:

Wanneer de meesten van ons een flitsende, gevlekte Dalmatiër zien, denken we aan de sterren van Disney’s ‘101 Dalmatiërs’, maar het ras heeft een meer gevarieerde, hoewel ongrijpbare geschiedenis. Niemand weet zeker waar het ras vandaan komt, maar Dalmatiërs zijn genoemd naar Dalmatië, een kustgebied dat lang geleden deel uitmaakte van Oostenrijk. Men denkt dat de honden afstammelingen zijn van de wijzer. Dalmatiërs werden populair in de 19e eeuw, toen ze werden gebruikt als koetshonden om langs rijtuigen te draven en hen en de paarden tegen andere honden en bedreigingen te beschermen. Ze waren ook oorlogswachters, circusartiesten en jagers, evenals vuurhuismascottes. De Dalmatiërs die we vandaag kennen zijn voornamelijk gezelschapsdieren.