Chow Chow

De Chow Chow is een hond die hoort bij de keesachtigen en poolhonden. De honden hebben erg veel haar en zijn erg trots. Het zijn ook erg afstandelijke en zelfstandige honden, ze gaan er graag zelf op uit. De honden kunnen zich wel hechten aan een baas en worden gemiddeld twaalf jaar oud. De honden zijn gemiddeld 25-30 kg zwaar en zijn zeer geschikt als gezelschapshond. Het zijn ook goede waakhonden. Ook met kinderen kunnen de honden goed overweg, met andere honden niet altijd. De hond kan op een flat leven maar dan moet hij wel genoeg beweging krijgen.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De honden zijn erg afstandelijk, zelfstandig en trots. Ze showen zich graag, het zijn ook honden die geschikt zijn als showhond.

Karakter:

Het karakter van de honden kan wisselend zijn, ze honden kunnen zich goed aan een baas hechten maar ze kunnen ook erg onafhankelijk zijn, zelfs afstandelijk en zeer zelfstandig.

Gebruik/functies:

De Chow Chow is een gezelschapshond maar zeker ook geschikt als waakhond. Ze zijn ook erg leuk om mee naar de show te gaan. Ook werd deze hond ontwikkeld als een all-purpose hond die in staat is om te jagen, hoeden, een kar of ander voertuig te trekken.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben veel beweging nodig, daarom is het voor hen ideaal als ze een tuin hebben waar zij overdag lekker buiten kunnen zijn. Wel vinden ze het fijn als ze in gezelschap zijn, dus heerlijk even samen een flinke wandeling is altijd erg fijn.

Verzorging:

De honden hebben veel vachtverzorging nodig, iedere dag borstelen is bij de meeste Chow Chows nodig, je moet ook met de kam het dode haar verwijderen. Als de honden in de rui zijn vragen ze veel verzorging.

Uiterlijke kenmerken

De Chow Chow heeft verschillende unieke kenmerken: een blauwzwarte tong, de vacht van een teddybeer, de frons van een leeuw en een onderscheidend stelwerk op poten. Hij is een Chinees ras, afkomstig uit de kille noordelijke regio van dat land.

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de Chow Chow is erg statig. De honden hebben de staart omhoog gedragen en komen erg zelfverzekerd over.

Kleur:

De kleur van de Chow Chow is eenkleurig zwart, of rood, of blauw. Maar ze kunnen ook reekleurig, crème of wit zijn.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de reu is 48-56 cm en bij de teef 46-51 cm.

Ogen:

De ogen van de Chow Chow zijn donker en amandelvormig.

Oren:

Klein, dik, licht afgerond uiteinde, rechtop gedragen, strak en goed uit elkaar.

Vacht:

De vacht vraagt veel onderhoud, iedere dag borstelen en het dode haar verwijderen.

Staart:

De staart van de Chow Chow is hoog aangezet en wordt over de rug gedragen.

Een stukje geschiedenis:

De Chow Chow, komt uit China. Hoewel hij waarschijnlijk uit het Noordelijke deel van China komt werd hij meestal in het zuidelijke deel van het land gevonden. Vooral in de handelshaven van Canton. De honden maakte vaak deel uit van de lading van een schip en werden uit eindelijk op die manier de Chow Chow genoemd. Naar de chinese woorden die werden gerbuikt om een aantal items aan te duiden van prullaria en curiosa tot honden. Hij heeft een goede geurende vermorgen en is gebruikt om op wild te jagen en vogels. In China was hij een veelzijdige hond die vele soorten werk deed. Maar ook werd hij helaas voor de hond voor zijn vacht en vlees gehouden. (china staat daar helaas ook wel bekend om) Hij is aan het einde van de 18de eeuw uit de schaduw gekomen dankzij Europese zeevaarders die hem meebrachten naar Engeland. In Engeland werd er al snel veelvuldig mee gefokt.