Chinese Naakthond

Chinese Naakthonden ofwel Chinese Cresteds zijn er in vele verschillende soorten en maten. Het meest aparte aan dit ras is dat er in 1 nestje zowel behaarde als naakte pups geboren kunnen worden. De behaarde variant worden Powderpuffs genoemd. Zij krijgen als ze volwassen zijn een lange zijdeachtige sluiervacht. Bij de haarloze variant zijn er verschillende gradaties in de haarloosheid. Geprefereerd wordt een true hairless chinese crested. Een true hairless heeft enkel haar op de pootjes, het hoofd en de staart en zo goed als geen andere lichaamsbeharing. Een hond met haar op het hoofd, poten en staart, maar ook in een baan op de rug en billen wordt een medium hairless chinese crested genoemd. Een hond die overal haar heeft, maar de ondervacht mist wordt een hairy hairless genoemd. Een powderpuff heeft een ondervacht. De naakte variant zal nooit een ondervacht hebben. Hieruit kun je dus al opmaken dat je een medium en een hairy hairless dient te scheren om deze echt mooi kaal te houden. Bij alle chinese crested groeit er haar op de snuit.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Haarloos of juist bedeeld met een prachtige zijdezachte lange vacht.

Leergierige, slimme, aanhankelijke hondjes.

Karakter:

Aanhankelijk, trouw, vrolijk en ontzettend slim en leergierig. Soms wat terughoudend naar vreemden.

Gebruik/functies:

Ze worden vooral gehouden als gezelschapshond, maar een chinese naakthond is dol op leren dus ook gehoorzaamheid en behendigheid zijn geweldige dingen die je met je chinese naakthond kunt doen.

Lichaamsbeweging:

Chinese naakthonden passen zich makkelijk aan aan hun baasje. Ze houden van lekker rennen, wandelen en spelen maar komt het er een keertje niet van dan is er geen man overboord. Wat uiteraard niet inhoud dat je niet met dit ras hoeft te wandelen.

Verzorging:

Een chinese naakthond is een redelijk “high maintenance” hond. Een true hairless heb je amper werk aan. Hooguit eens in de maand even in bad. Een medium en hairy hairless zul je toch echt om de week (of vaker) moeten scheren om ze er naakt uit te laten zien en ook zij moeten gemiddeld 1x in de maand in bad. Je leest veel over cremepjes en scrubben, dit alles is echt niet nodig als je je hond gewoon kwaliteitsvoer geeft.

Enkel bij de erg licht getinte naakte varianten moet je als het echt zonnig is >25 graden en de hond veel buiten is, de lichtere plekken met zonnebrand insmeren. Een powderpuff moet minstens 2x per week goed geborsteld worden en minstens 1x in de maand in bad om de vacht mooi en makkelijk te kunnen blijven onderhouden. Ook moet het snuitje om de week geschoren worden. Verder kan de naakte variant vooral in de puberfase (vanaf 9 maanden tot ong. 2 jaar) last krijgen van meeeters en puistjes. Ook hier zoveel mogelijk afblijven en kijken naar het voer wat je geeft.

Omgang met kinderen:

Over het algemeen prima, mits ze hiermee vertrouwd zijn van jongs af aan, of op een juiste manier wordt geleerd als ze wat ouder zijn. En uiteraard mits het kind zelf ook weet hoe met honden om te gaan.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Charmante, fijn gebouwde hondjes.

Lange fijne snuit. Vloeiend

Kleur:

Alle kleuren vacht zijn toegestaan.

Schofthoogte:

Teefjes tussen de 23 en 30 cm en Reutjes tussen de 28 en 33 cm.

Ogen:

Zo donker als dat ze zwart lijken, amandelvormig.

Vacht:

Bij een powderpuff is de vacht (half)lang en zijdezacht. Bij een haarloze is het haar op het hoofd/voeten/staart juist stugger. Het lichaam/vel van een chinese naakthond moet altijd warm aanvoelen.

Staart:

Redelijk lang en recht. Tijdens het lopen wordt hij omhoog gedragen.

Overige:

Chinese Naakthonden, variatie Haarloos hebben over het algemeen een slecht gebit. Dit komt door de aanmaakt van het gebit in de embrionale fase en heeft te maken met de haarloosheid. Vaak missen haarloze Chinese Crested een aantal tanden/kiezen en zijn zij deze ook sneller kwijt dan andere rassen. Powderpuffs daarintegen moeten een compleet gebit hebben en houden dit ook net als andere rassen.

Fouten die je veel tegenkomt: Bolle ogen, korte snuit, veel te veel lichaamsbeharing, voorbenen te hoog opgooien tijdens het lopen, hangende/flapperende oren bij de naakte variant. Powderpuff mag zowel staande als hangoren hebben.

Een stukje bijzondere geschiedenis:

Het verschijnen van haarloze honden in nesten is het resultaat van een natuurlijke genetische mutatie en heeft zich op vele plaatsen in de loop van duizenden jaren voorgedaan. Er zijn overal meldingen van haarloze honden, van Afrika en China tot Midden- en Zuid-Amerika. Haarloze honden uit China zijn verhandeld sinds minstens de 13 ste eeuw. Ontdekkingsreizigers en zendelingen schreven vaak over hun aanwezigheid in havens over de hele wereld. Een van de eerste moderne Chinese Naakthonden werd de Chinese keizer genoemd. Hij werd tentoongesteld op een hondenshow in Groot-Brittannië in 1881. Nog eerder, in de jaren 1850 en 1860, werden sommige haarloze honden uit China in Engelse dierentuinen gehouden . Naakthonden hebben hun weg naar de Verenigde Staten in de late 19 e eeuw en trok de aandacht van journalist Ida Garrett, die zou gaan om ras, toon, en over te schrijven voor de komende 60 jaar. Haar inspanningen – gecombineerd met die van haar vriend Debra Woods – leidden tot de uiteindelijke erkenning van het ras door de American Kennel Club in 1991, ongeveer een eeuw nadat Garrett voor het eerst interesse had getoond.