Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras op aarde.
Dit ras behoort tot de gezelschapshonden.

Ze zijn in twee groepen verdeeld, namelijk de korthaar en de langhaar. Beide haar variaties kunnen van verschillende lengte zijn en zowel met als zonder ondervacht.
Dat de Chihuahua een gezelschapshond is is wel duidelijk te zien aan het karakter. Het liefst gaan ze overal met de baas mee naartoe en houden alles wat het baasje doet nauwlettend in de gaten. Dit laatste getuigt ook van de schranderheid en intelligentie van dit hondje.

Algemeen beeld:

Raskenmerken:

De naam Chihuahua komt uit Mexico waar ook het ras oorspronkelijk vandaan komt. Chihuahua is een provincie in Mexico.

Karakter:

Goed gesocialiseerd is de Chihuahua een geweldige kindervriend en lief naar alle mensen. Maar toch is het ook vaak een heel waaks hondje en zal flink van zich laten horen als het iemand niet vertrouwt. Sommige zijn felle hielenbijters en hebben hierdoor het ras ia dan ook zeer belangrijk voor de Chihuahua pup. Als ook het fokken met lieve en geestelijk gezonde ouderdieren. Een gezonde Chihuahua is blij en vrolijk, zeer aanhankelijk (gek op aaien en knuffelen en graag op schoot) speels en ook blij om een wandeling te maken en op avontuur te gaan in b.v. het bos. Het is geen angstig hondje maar is zich bewust van zijn kwetsbaarheid door zijn maat. Hierdoor kunnen ze nogal snel tekeer gaan tegen honden die ze tegenkomen. (Met het motto: de aanval is de beste verdediging) Ontmoedigen van dit gedrag is belangrijk omdat het honden kan uitlokken aan te vallen.

Gebruik/functies:

Chihuahua’s zijn altijd heerlijke “bedkruikjes” gebleken. Een taak die ze graag vervullen. Natuurlijk zijn ze fijn gezelschap voor, en verdrijven de eenzaamheid bij, (vooral oudere) mensen. Ze leren graag op een kattenbak of krantje hun behoefte te doen zodat ook minder mobiele mensen een Chihuahua kunnen nemen. Natuurlijk heeft het hondje beweging nodig maar een tijdje het huis niet uit is geen bezwaar.

Maar een Chihuahua kan ook prima muizen vangen, ze zijn snel en kunnen flink toebijten als het moet.

Dit hondje kan heel veel leren !!

Lichaamsbeweging:

Dit hondje heeft minder beweging nodig dan zijn grote collega viervoeters, toch wil ze best graag een paar uurtjes mee wandelen en kunnen daar erg van genieten.

Verzorging:

Dit ras moet eens per week een borstel door de vacht waardoor losse haren verwijderd worden en eventuele klitjes (bij de langhaar) uit de vacht gaan en voorkomen worden. De darmen zijn meestal sterk en goed bestand tegen wisselend voer en nu en dan een hapje mensen eten meesmikkelen (niet te zout of te gekruid!!) De Chihuahua houdt van de warmte en wil in de kou soms best graag een truitje of jasje aan.

Omgang met kinderen:

Zoals hier boven al beschreven, een Chihuahua is een fijne kindervriend als ze hieraan gewend zijn. Let op dat kinderen voorzichtig met dit kleine hondje omgaan!!!

Uiterlijke kenmerken:

Lichaamsbouw:

Liefst niet te hoog op de poten en even hoog als lang gebouwd. (vierkant)

Kleur:

Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van Merle (omdat deze genetische factor gezondheids problemen meebrengt)

Schofthoogte:

15 tot 23 centimeter schofthoogte.
0.5 tot 3.5 kilo gewicht.

Ogen:

Zo donker mogelijk rond oog wat niet teveel uitpuilt maar sprekend is en schranderheid uitdrukt.

Vacht:

Zowel langharig als kortharig met of zonder ondervacht.

Staart:

Liefst hoog gedragen over de rug heen gedragen in een krul. De staart is vaak iets breed afgeplat.

Overige:

Doordat de Chihuahua tegenwoordig zo klein gefokt wordt zijn er veel gezondheids problemen ontstaan. De gebitjes passen niet meer in het te kleine bekje. Organen komen in de verdrukking waardoor ze hun functies niet meer goed kunnen uitvoeren met alle ellende vandien. De oogjes kunnen extreem uitgaan puilen waardoor er oogproblemen ontstaan ect. Tevens hebben de hele kleintjes soms last van een vallende bloedsuiker spiegel waardoor ze in coma kunnen raken en sterven als er niet onmiddelijk wordt ingegrepen.

Een Chihuahua van 2-3 kilo is meestal gezond en kan wel 18 jaar worden!

Geschiedenis:

De Chihuahua is een inwoner van Mexico, en zijn voorouders waren omringd door vele mythen. Men geloofde dat het spirituele gidsen waren die de zielen beschermden terwijl ze door de onderwereld reisden. Hoewel de verhalen over de oorsprong van de hond interessant zijn, is er geen echt bewijs over hoe lang ze al bestaan of dat ze bekend waren bij de Azteken of andere volkeren die in Mexico woonden voordat de Spanjaarden kwamen.

Sommige hondenexperts zeggen dat ze tot de eerste inheemse honden van Amerika behoorden, anderen dat ze naar de Nieuwe Wereld werden gebracht na de Spaanse verovering van Mexico. Weer anderen geloven dat de kleine honden mogelijk zijn ontstaan als geminiaturiseerde versies van paria-honden, de onopvallende bruine honden met prikoren die ontstaan wanneer honden alleen worden gelaten zonder selectie op kleur of andere specifieke kenmerken. Hoe het ook zij, het ras ontleent zijn naam aan de staat Chihuahua, waar de laat-19 e eeuwse Amerikaanse toeristen voor het eerst in aanraking met de kleine honden.