Cane Corso

De Cane corso is een hond die hoort bij de dogachtigen. Deze honden zijn erg waaks en evenwichtig. De reuen worden gemiddeld 68 cm groot en de teefjes 64 cm. De haren van deze hond zijn kort en vaak erg dicht en grijs of zwart van kleur, maar er zijn ook andere tinten mogelijk. De honden zijn geschikt als huishond maar hebben wel veel beweging nodig.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het zijn evenwichtige en waakse honden. De honden kunnen ingezet worden als waakhond maar ook als huishond. Ze zijn lief voor kinderen en houden de boel graag bij elkaar.

Karakter:

Het karakter is evenwichtig en waaks. De honden houden de boel graag bij elkaar en daarom zijn ze ook zo gericht op de baasjes.

Gebruik/functies:

De honden zijn geschikt als huishond en kunnen ook als waakhond worden ingezet bij een bedrijf, vaak worden er dan twee Cane corsos bij elkaar gezet zodat ze tussendoor wat met elkaar kunnen rennen en samen kunnen waken.

Lichaamsbeweging:

Ze hebben veel beweging nodig. Het is een vrij grote hond die ook stevig is gebouwd en zijn energie kwijt moet kunnen.

Verzorging:

Het verzorgen van de Cane Corso is vrij eenvoudig vanwege zijn korte jas, hoewel zijn grote formaat betekent dat het een grote klus is. Borstel zijn slanke jas een keer per week met een natuurlijke borstel of mitt. Gebruik coat conditioner / polish om de glans op te helderen. Baad hem elke drie maanden (of wanneer hij vuil is) met een milde shampoo. De rest is basiszorg. Controleer zijn oren elke week en maak schoon indien nodig. Knip zijn teennagels regelmatig, meestal eenmaal per maand, en poets zijn tanden regelmatig met een zachte tandenborstel en hondentandpasta om zijn tanden en tandvlees gezond te houden. Het is van essentieel belang om de Cane Corso te verzorgen wanneer hij heel jong is, zodat hij leert hoe hij rustig en rustig moet omgaan.

Omgang met kinderen:

Ze zijn lief voor kinderen, laat hen er wel van pup af aan aan wennen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden zijn stevig gebouwd, de kop is groot, ze hebben korte oren die overeind staan en ze kunnen erg fel kijken met hun donkere ogen.

Kleur:

Ze zijn vaak zwart of grijs van kleur maar ook andere vachtkleuren bij de Cane corso zijn mogelijk.

Schofthoogte:

De schofthoogte is bij de reu gemiddeld 68 cm en bij de teef ongeveer 64 cm dit kan ook een stuk kleiner zijn.

Ogen:

De ogen van de honden zijn donker van kleur en kunnen erg fel zijn. De honden zijn erg waaks en dat is vaak ook aan de ogen al te zien.

Vacht:

De vacht is kort en er is weinig verzorging nodig. Vaak is de vacht grijs of zwart van kleur maar ook een andere kleur behoort tot de mogelijkheden.

Staart:

De staart van deze honden is niet zo lang, vaak wordt deze gecoupeerd. Daarnaast wordt de staart sowieso laag gedragen.

Een stukje geschiedenis:

Italië is de geboorteplaats van twee rassen van het mastiff-type: de Napolitaanse Mastiff en de Cane Corso. Beide stammen af van Romeinse oorlogshonden. De Cane Corso kan worden beschouwd als ‘lichte artillerie’ voor de ‘houwitser’ van de Neo. Na de val van het Romeinse rijk werkte hij als boerenknecht, kuddebewaker, eigendom en familiebewaker en jachthond (vooral van groot en gevaarlijk wild zoals als everzwijn).