Briard

De Briard is een langharige franse herdershond met een harmonisch bouw, prachtig gangwerk en zeer intelligent. Geschikt als familie hond en kindervriend, waakzaam en graag bereid om met zijn baas te werken.

Algemeen beeld

Raskenmerken

de Briard heeft een imposant voorkomen, de teven hebben een schofthoogte tussen 56 en 64 cm, en de reuen tussen 62 en 68 cm.

Karakter:

Intelligent, leergierig, rustig in huis en actief buiten, niet nerveus, kindvriendelijk, gevoelig, waakzaam en alert.

Gebruik/functies:

De Briard is geschikt als huishond, waakhond, kan heel goed getraind worden voor allerlei disciplines en is graag met zijn baas bezig.

Lichaamsbeweging:

De Briard is atlethisch en harmonisch van bouw, waardoor hij gemakkelijk kan bewegen en dat graag doet door wandelingen of lopen naast de fiets.

Verzorging:

De dubbele vacht van de Briard is lang en licht golvend, met een fijne, dichte ondervacht. Aan de positieve kant houdt het geen vuil of water vast en werpt het meestal niet veel af als het regelmatig wordt geborsteld. Aan de andere kant, de jas mat gemakkelijk. Om het mooi en zonder klitten te houden, duurt het minstens twee uur per week. De beloning is een hond die zowel mooi als comfortabel is.

Een Briard verzorgen betekent ook zijn baard schoonhouden. Er zal voedsel in zijn nadat hij eet, en het zal nat zijn nadat hij drinkt. Wees voorbereid om de baard regelmatig te borstelen en schoon te maken als u niet door de staat wilt worden geëxtrapoleerd.

Briard-puppy’s zijn gemakkelijk te verzorgen en dat is het moment waarop je ze moet laten wennen aan het stilstaan voor verzorging. Leer uw puppy mooi te gaan staan en liggen terwijl u hem borstelt en kamt. Dit is essentieel omdat wanneer hij zes maanden tot een jaar oud is, zijn jas gaat veranderen. Gedurende de tijd dat zijn volwassen jas uit groeit, kan hij heel gemakkelijk mat worden, dus blijf op de hoogte van zijn verzorgingsbehoeften. Als je zelfs maar een beetje verslapt, kan hij een solide massa klitten lijken te ontwikkelen ’s nachts. Als je de verzorgingstijd speciaal hebt gemaakt, zal je Briard dol zijn op de aandacht en deze periode van vachtgroei – om nog maar te zwijgen over het leven van je Briard – zal voor jullie beiden veel gemakkelijker zijn.

Over het afstoten: sommige Briards werpen meer af dan anderen, maar ze werpen allemaal tot op zekere hoogte af. Regelmatig poetsen zal het verlies tot een minimum beperken. Naast haar, zal je Briard al het vuil en puin afwerpen dat hij in zijn jas opneemt terwijl hij buiten is. Als je een modderkamer of garage hebt, is het misschien een goed idee om hem daar af te borstelen voordat je hem terug in huis laat.

Omgang met kinderen:

Heel kindvriendelijk is de Briard, hij zal steeds kinderen opzoeken, echter verdient de hond wel respect van de kinderen in de omgang.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Harmonisch en atletisch, langer van lichaamsbouw dan de schofthoogte met een expressief hoofd.

Kleur:

Van de Briard zijn 3 kleuren toegestaan, zwart, fauve en grijs, de kleuren moeten egaal zijn, zonder vlekken of strepen.

Schofthoogte:

voor reuen van 62 tot 68 cm, en voor teven van 56 tot 64 cm.

Ogen:

goed geopend, donker van kleur.

Vacht:

lange bovenvacht van een harde kwaliteit zoals van geitehaar met een lichte wollige ondervacht.

Staart:

lang en laag gedragen met een haak aan het einde.

Een stukje geschiedenis:

De Briard heeft een lange geschiedenis in Frankrijk als een herdersras en waakhond, die kuddes beschermen tegen wolven en stropers. Zijn reputatie is die van een dappere en heroïsche beschermer. Bovendien is het ras gebruikt om wild te volgen en te jagen, als een schildwacht in oorlogstijd en als een pakhond om items te dragen. Het ras stamt waarschijnlijk af van ruwharige herdershonden die in de Middeleeuwen naar Europa kwamen. Honden die de Briard lijken zijn weergegeven in de achtste-eeuwse wandtapijten, en de honden worden genoemd in 12 e eeuwse documenten.