Boxer

De boxer is een hond die hoort bij de dogachtigen. Het is een hond die onstuimig is en erg trouw is. De honden worden gemiddeld tien jaar oud. Ze wegen tussen de 25 en de 30 kg. Het zijn honden die geschikt zijn als verdedigingshond en als gezelschapshond. De honden zijn goed voor kinderen en kunnen ook goed met andere honden overweg, soms kunnen ze wat dominant zijn. Een boxer is een hond die zich goed uit moet kunnen leven het is daarom maar beter als de hond een tuin heeft waar hij zich lekker uit kan leven.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De boxer is een hond die lief is voor kinderen wat dominant kan zijn naar andere honden. Het is een onstuimige hond die ook erg trouw is, hij moet zijn energie kwijt kunnen.

Karakter:

De honden zijn erg trouw en onstuimig. Het is belangrijk dat zijn hun energie goed kwijt kunnen. De honden zijn lief voor kinderen en kunnen ook goed met andere honden overweg, maar soms komen ze wat dominant over.

Gebruik/functies:

Het zijn honden die geschikt zijn als verdedigingshond en als gezelschapshond.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben veel lichaamsbeweging nodig. Ze hebben een tuin nodig zodat ze zich lekker uit kunnen leven, als ze dat kunnen dan kunnen ze in huis wat rustiger zijn al kunnen ze daar ook wat onstuimig zijn.

Verzorging:

De Boxer is een gemakkelijk te verzorgen hond. Zijn korte, gladde vacht profiteert van wekelijks borstelen met een stevige borstel of rubberen curryborstel om het glanzend en gezond te houden en dode haren te verwijderen die anders hun weg naar uw kleding en meubels zouden vinden.

In bad is vaak niet nodig, of hij moet zich wel zo vies gemaakt hebben. Gebruik dan altijd speciale hondenshampoos.
Reinig de oren indien nodig met een oplossing aanbevolen door uw dierenarts. Gebruik geen wattenstaafjes in het oor! Veeg het oorsmeer weg met een wattenbolletje, ga nooit dieper dan de eerste knokkel van je vinger.

Knip de nagels om de paar weken of indien nodig. Laat ze niet zo lang worden dat je ze op de vloer hoort klikken.

Omgang met kinderen:

Boxers zijn leuke, gelukkige honden. Ze spelen graag met familie en vrienden en zijn geduldig en zachtaardig met kinderen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de Boxer is goed als de hals niet te kort is, maar hij mag ook niet te dik zijn. De honden zijn erg krachtig en gespierd.

Kleur:

De honden hebben een geel of gestroomde vacht, ze hebben vaak witte vlekken, maar dat is niet altijd het geval.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de boxer is 57 – 63 cm voor de reuen en de teven hebben een hoogte van 53 tot 59 cm.

Ogen:

De ogen van de boxer zijn niet te groot en niet te klein, ze moeten ook niet te donker zijn van kleur.

Vacht:

De honden hebben een geel of gestroomde vacht, ze hebben vaak witte vlekken, maar dat is niet altijd het geval en de vacht heeft niet veel verzorging nodig.

Staart:

De Boxer heeft een lange staart. Soms is de staart 8 tot 10 cm Ingekort.
Couperen mag niet meer, en op veel shows mogen honden dan ook net meer mee doen als deze wel gecoupeerd is.

Een stukje geschiedenis:

De Boxer, die behoort tot de categorie molosser, is afkomstig uit Duitsland en is een vrij jong ras. De bokser is ongeveer een eeuw geleden ontstaan en is het resultaat van vele kruisen.
Het is pas rond het jaar 1895 dat het ras officieel werd erkend en genoteerd op de “Livre des origines Français”. Behalve in Duitsland is dit ras al lang onbekend en dit zelfs na de Tweede Wereldoorlog. De voorvader van de Boxer is de Duitse Bulldog die bekend werd als de Bierboxer als gevolg van talloze kruisen. De Boxer zelf is een kruising tussen een Engelse Bulldog en een Duitse Bierboxer. De Duitse Bierboxer is erg agressief geworden en de kruising met een Engelse Bulldog resulteerde in een meer zachtaardig en stabiel ras. In die tijd was de Engelse Bulldog hardwerkend en minder lui dan tegenwoordig. Als gevolg hiervan is de Boxer van vandaag scherp en wendbaar. Het combineert de aanhankelijke kenmerken van de Engelse Bulldog en zijn luie houding.

Dankzij zijn grote spierkracht en behendigheid werd de Boxer lang in hondengevechten en berenjacht gebruikt. Tegenwoordig heeft de Boxer zijn kracht en spieren behouden en is hij een zachte en loyale metgezel geworden die wordt gewaardeerd om zijn goede karakter.