De Bouvier is een echte gezinshond die er graag midden in het gezin verblijft. Hij wil graag zijn zin doordrijven en als het even kan de baas spelen. Een bouvier heeft een baas nodig die consequent is en hem de nodige beweging per dag kan geven. Als eenmaal het karakter van de bouvier is gewonnen heb je er een vriend(in) voor het leven bij.
Algemeen beeld
Raskenmerken:
De Bouvier bereikt gemiddeld een schofthoogte van 59-68 cm. Van oorsprong werd de Bouvier des flandres ook wel Vlaamse Koehond genoemd gebruikt als veedrijver, als trek- of karhond op boerderijen.
Zijn oorsprong is afkomstig uit Belgisch en Frans Vlaanderen. De modernisering van het landbouwbedrijf heeft later de eerdere werkkring veranderd en is hij een tijdlang als bewaker van huizen en boerderijen, verdedigings- en politiehond dienst gedaan.
Zijn lichamelijke vaardigheden, karaktereigenschappen en zijn neiging om het initiatief te nemen en intelligentie, maken hem ook geschikt om als speurhond te worden ingezet, als helper tegen stropers.
Tegenwoordig is van de oorsprong waarvoor de bouvier werd gebruikt niet veel meer over en is hij vooral te vinden als huishond in gezinnen.
Karakter:
Moedig en trouw. De Bouvier kan trots en fel kijken, maar zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen. De Bouvier is sterk geneigd zelf handelend op te treden als hij meent dat zijn baas in gevaar verkeerd. De Bouvier wacht in dat geval niet op een opdracht. Zijn stoere voorkomen en hoge intelligentie maken de Bouvier tot een zeer gewaardeerde waakhond. Het waaks gedrag betekent zeker niet, dat de Bouvier zich op iedere bezoeker werpt.
Gebruik/functies:
De bouvier was een veedrijver, trek- en karnhond. Vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw, hebben Bouviers tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke taken uitgevoerd, zoals het brengen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten. Tegenwoordig is de Bouvier een bijzonder veelzijdige gezelschapshond. Hij is ook geleide- waak-, verdedigings-, speur- en politiehond.
Lichaamsbeweging:
De bouvier vraagt dagelijks om veel lichaamsbeweging.
Verzorging:
De bouvier moet regelmatig naar de trimsalon voor een trimbeurt. Regelmatig is zo’n 1 x per kwartaal. Daarnaast moet de bouvier wekelijk een goede kam(borstel) beurt hebben.
Omgang met kinderen:
De bouvier is een uitstekende gezinshond en kan prima overweg met kinderen. Wat voor de bouvier geldt,geldt voor alle rassen nooit kinderen alleen met een hond achterlaten
Uiterlijke kenmerken
Lichaamsbouw:
Het lichaam van de bouvier heeft een kort en gedrongen voorkomen en heeft een krachtig voorkomen.
De lichaamslengte moet ongeveer gelijk zijn aan de schofthoogte.
De verhouding schedellengte tot de snuitlengte is ongeveer 3 tot 2
Kleur:
De vachtkleur is over het algemeen vaal, of grijs, meestal gestroomd of charbonnée..
Schofthoogte:
De schofthoogte van de reuen varieerd van 62 tot 68 cm en van de teven van 59 tot 65 cm
Ogen:
De oorschelpen hangen vertikaal naar beneden en de vouw moet onder het schedeldak blijven.
Vacht:
De vacht is weelderig.
– Het dekhaar vormt met het dichte onderhaar een beschutten de bekleding, aangepast aan het vaak plotseling veranderende weer van het gebied van oorsprong van het ras.
– Het haar moet ruig aanvoelen, droog en dof zijn, niet te lang en niet te kort (ongeveer 6 cm lang).
– Het is licht warrelig, zonder wollig of gekruld te zijn.
– Op de schedel is het haar kort, zeer kort zelfs op de buitenkant van de oren.
– Het haar is bijzonder hard en krassend op de bovenrug.
– Het is korter op het onderste deel van de ledematen, hoewel het daar ook ruig blijft.
– Glad aanliggend haar dient te worden vermeden, omdat dit wordt veroorzaakt door een gemis aan onderwol.
– Het onderhaar bestaat uit onderwol, gevormd door fijne, dicht gesloten haren die onder het dekhaar groeien.
– Onderhaar en dek- haar vormen samen een waterdichte bekleding.
– Snor en baard zijn goed gevuld.
– Het haar moet droger en ruwer zijn dan op de bovenkant van de snuit.
– De bovenlip draagt een snor en de kin een goed gevulde, ruige baard, die aan het ras de gewenste grimmige uitdrukking geeft.
– De wenkbrauwen worden gevormd door rechtopstaande haren, die de vorm van de wenkbrauwen doen uitkomen, zonder echter de ogen te bedekken
Staart:
De staart moet in de normale verlenging van de ruggengraat liggen, en hoog worden gedragen gedurende de bewegingen. Deze heeft ook een dikkere beharing.
Een stukje geschiedenis:
De Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond, zoals hij soms genoemd wordt, is waarschijnlijk ontstaan uit een verscheidenheid aan rassen. Zoals de Beauceron, Griffon en Briard. Hoewel Frankrijk als land van oorsprong wordt vernoemd, zijn toch de meeste honden in België, namelijk Vlaanderen, ontstaan. Lange tijd bestond hierover onenigheid en ging men uiteindelijk zover dat men het als twee rassen beschouwde. Door zijn goede kwaliteiten werd de Bouvier tijdens de Wereldoorlog als koerierhond gebruikt. Dit kostte vele honden het leven en na de oorlog bleven er nog maar enkele exemplaren over. Gelukkig heeft men het ras kunnen redden en zo ontstond officieel de Bouvier des Flandres. Oorspronkelijk werd deze hond als drijver en waakhond gebruikt. Nu wordt hij nog als verdedigings- en politiehond gebruikt.