Border Terriër

Met zijn op een otter lijkende hoofd is deze hond een echte terriër die nergens bang voor is. Hij heeft een trotse en een beetje een uitdagende uitstraling. Is stevig gebouwd en staat stevig op zijn poten. De Border Terriër loopt over van energie, hij heeft de neiging om zijn soortgenoten te willen domineren en moet vanaf zeer jonge leeftijd contact hebben met andere, grote en kleine honden om in vrede met hen te kunnen leven.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De border terriërs zijn erg levendig en geduldig. Daarnaast kunnen ze ook erg koppig zijn. Het zijn honden die goed in een gezin kunnen met kinderen.

Karakter:

De honden zijn koppig, maar zijn ook levendig en geduldig. De honden kunnen niet altijd goed met andere honden maar wel erg goed met kinderen.

Gebruik/functies:

De honden zijn geschikt als werkhond maar ook als gezelschapshond. Ze zijn graag onder de mensen en vinden het fijn om lekker te kunnen bewegen.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben veel beweging nodig. Als zij deze beweging krijgen dan kunnen ze ook in de stad wonen. Ze moeten dan wel de energie kwijt kunnen.

Verzorging:

De honden hebben wel verzorging nodig. Het is belangrijk hen goed te borstelen en er voor te zorgen dat de oude vacht er uit geplukt kan worden, twee keer per jaar is goed.

Omgang met kinderen:

De border terriër kan goed overweg met kinderen. Het is een hond die van gezelschap houdt.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de border terriër is dat de hals van middelmatige lengte is en ze hebben een smalle en lange romp. De honden zijn erg levendig en sterk.

Kleur:

De honden zijn kortharig, de haren zijn vrij hard. Ze kunnen ook rood, tarwekleurig of grijs van kleur zijn. Maar bruin, blauw of bruin is ook een optie bij deze honden. De vacht kan dus erg veel variatie hebben.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de border terriër is gemiddeld 30 cm.

Ogen:

De ogen van de border terriër zijn donker, ze hebben een erg doordringende uitdrukking.

Oren:

klein en v vormig. Ze zijn vrij dik en vallen naar voren tegen de wangen.

Vacht:

De honden hebben wel verzorging nodig. Het is belangrijk hen goed te borstelen en er voor te zorgen dat de oude vacht er uit geplukt kan worden, twee keer per jaar is goed.

Staart:

De staart van de border terriër is matig kort. De staart is bij de basis erg dik en aan het einde wat smaller. De staart wordt hoog aangezet en wordt erg vrolijk gedragen. De honden komen dan ook erg vrolijk over op mensen.

Overige:

De honden wegen tussen de 5 en de 7 kg. De teefjes wegen tussen de 5 en de 6,5 kg en de reutjes kunnen maximaal 7,1 kg wegen.

Geschiedenis:

De strijd tussen boeren en vossen in het grensland tussen Engeland en Schotland vroeg om een ruw en klaar wapen: de Border Terrier. De onbevreesde en onverzoenlijke Border, ontwikkeld in de vroege 18e eeuw, had een lang, smal en flexibel lichaam dat door nauwe holen kon persen om de groeve te bereiken. Hij kon ook langs jagers rennen, de jachthonden volgen tot ze de vos vonden, op welk punt de Border de vos uit zijn hol zou gooien.
Boeren koesterden hem vanwege zijn uithoudingsvermogen en zijn bereidheid om de zwaarste prooi op zich te nemen, maar weinig andere mensen namen veel aandacht aan hem: de Border Terrier werd pas in het begin van de 20e eeuw door de Britse Kennel Club erkend.