Border Collie

De Border Collie is een intelligente en leergierige maar toch zachtaardige hond. Hij wil de baas graag plezieren. Ze hebben wel een baas nodig die consequent is. Maar geen harde hand heeft.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Temperament: Intelligent, oplettend, scherp reagerend en levendig: nooit zenuwachtig of agressief

Karakter:

Onverzettelijke, taaie, hardewerkende, volgzame herdershond, die een consequente liefdevolle leider nodig heeft !

Gebruik/functies:

Er zijn 3 foklijnen – Werklijn – Werk/Showlijn – Showlijn

Werkhond – schapendrijven

Werk/Showlijn: verschillende hondensporten waaronder, behendigheid – dogfrisbee, show, maar ook schapendrijven.

Showlijn – Show, verscheidene hondensporten

aankoop van een hond uit een van deze 3 lijnen garandeert NIET dat de hond geschikt is voor en/of interesse heeft in hondensport c.q. schapendrijven.

Lichaamsbeweging:

Normale beweging, uren wandelen is (echt) niet nodig, daarmee wordt alleen conditie opgebouwd en geeft de hond NIET de geestelijke uitdaging/voldoening die hij/zij nodig heeft. Hieraan kunt u WEL voldoen door met de hond te sporten, soms is 1 X per week voldoende, afhankelijk van het temperament van uw Border Collie.

Verzorging:

Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht in conditie te houden. Tijdens de ruiperiode is het aan te raden (vaker) te kammen (i.p.v. borstelen) zodat de ondervacht goed verwijderd wordt.

Omgang met kinderen:

Indien het kind de grenzen van de hond respecteert is de Border een geweldig leuke hond met kinderen. Respecteert het kind de grens van de hond NIET dan kan hij/zij besluiten het ongewenste gedrag van het kind te corrigeren. Voorkomen is beter dan genezen, maar kinderen laten we liever nooit alleen met een huisdier.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Lichaam: Atletisch in verschijning met goed gebogen ribben. De borst diep en niet te smal. Lendenen diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte

Kleur: Zwart-Wit, Zwart-driekleur, Rood-Wit, Rood-driekleur, Blue-Merle, Blue-Merle & tan, Red-Merle, Red-Merle & tan, Blauw-wit, Blauw-driekleur, Slate-Merle, Lilac-Wit, Lilac-driekleur, Lilac-Merle, Seal, Seal-driekleur.

Schofthoogte:

Ideale schofthoogte voor reuen 53 cm. en voor teven iets minder.

Ogen:

Wijd uit elkaar staand, ovaal gevormd en middelmatig groot. Bruin van kleur, behalve bij Merles, waarvan een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw mogen zijn. Expressie zacht, levendig, vief en verstandig.

Vacht:

De Border Collie is er zowel in Langharige, Kortharige als een type daar tussen in. Bij alle 3 de vachten is de bovenvacht dicht en middematig hard. De ondervacht is zacht en dicht. Op het gezicht, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering aan de achterzijde ), en achterbenen vanaf de hak tot de grond, moet het haar kort en glad zijn.

Staart:

Matig lang, de wervels minstens reikend tot de hak. Laag aangezet, goed bevederd, en met een opwaartse buiging aan het eind, gracieus de contouren van de balance van de hond complimenterend. De staart mag in actie worden geheven, maar nooit over de rug gedragen worden.

Een stukje geschiedenis:

De bordercollie is een hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Engeland langs de grens met Schotland, vandaar de naam border collie (border = grens). In vergelijking met de lange periode waarin schapenboeren al honden gebruikten voor het werk op de boer erij is de Border Collie zoals wij hem kennen eigenlijk vrij jong.
In de negentiende eeuw is er in diverse publicaties sprake van honden met de omschrijving ‘Collie’ of ‘Colley’. Illustraties uit die tijd laten een afwisselend uiterlijk zien. Soms lijken de honden wat meer op de huidige Schotse Herdershond, dan weer wat meer op de Border Collie en een enkele keer is er eigenlijk geen gelijkenis met een hedendaags ras. Aan het einde van de negentiende eeuw lijkt er een type ‘Colley’ te zijn ontstaan dat al aardig op de huidige Border Collie begint te lijken.