Boerboel

De Boerboel is een Zuid Afrikaanse hond. Het is een echte gezelschapshond, de hond wordt vaak wel gezien als een verdedigingshond, maar het is een hond die niet een baas heeft. Het gezin waar de hond opgroeit is voor hem zijn familie, hij zal hen dan ook allemaal beschermen en hij is vriendelijk voor kinderen. Het is ook een echte knuffelbeer, maar hij is groot en sterk.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het is een ras dat bekend staat op de grootte, het is een sterk ras. De reuen worden minimaal 66 cm groot en de teefjes 61 cm, het zijn dus niet bepaald kleine honden. De honden zien hun gezin echt als familie en doen er dan ook alles aan om hen goed te bewaken en te beschermen. Ze hebben een dikkere staart die vaak wat omhoog wordt gedragen en de oren worden naast de kop naar beneden gedragen.

Karakter:

De Boerboel is een ras dat bekend staat om het lieve karakter voor mensen. Ze beschermen hun eigen familie en vinden het fijn om bij hen te zien, ondanks zijn grootte is het een echte knuffelkont. Het is een ras waarbij je veel met je stem kunt doen, ze worden graag beloond en met je stem is de beste manier bij deze honden. Ze zijn dan wel groot en lijken soms wat lomp, maar het zijn schatten van honden.

Gebruik/functies:

Echte gezelschapshonden.

Lichaamsbeweging:

Veel beweging nodig, mede omdat ze zo groot zijn.

Verzorging:

De vacht is kort, af en toe borstelen is voldoende.

Omgang met kinderen:

De Boerboel heeft een vriendelijk karakter en kan goed overweg met kinderen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De reuen worden minimaal 66 cm groot en de teefjes minimaal 61 cm, het zijn dan ook flinke honden die stevig zijn gebouwd. De oren worden naast de kop gedragen en de staart wordt vaak omhoog gedragen.

Kleur:

Er zijn verschillende kleuren mogelijk, geel rood, roodbruin, zwart, maar ook andere kleuren.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de reutjes is minimaal 66 cm en bij de teefjes is dat minimaal 61 cm.

Ogen:

De ogen van de Boerboel zijn donker van kleur.

Vacht:

De vacht van de honden is kort, ze hebben niet veel verzorging nodig, af en toe een keer borstelen is voldoende.

Staart:

De staart van dit ras is dikker en wordt vaak naar boven gedragen.

Overige:

De Boerboel is een ras dat nog volop in ontwikkeling is. Nog niet veel mensen kennen het ras, maar het wordt steeds bekender.

Een stukje geschiedenis:

Toen Jan van Riebeeck en zijn bedrijf in 1652 in Zuid-Afrika aankwamen om een handelspost (Kaapstad) voor de Nederlandse Oost-Indische Compagnie op te richten, namen ze hun Bullenbijters mee voor bescherming. Daaropvolgende kolonisten brachten ook grote beschermende honden mee. Meer Bulldog- en Mastiff-rassen arriveerden met Britse kolonisten in de 19e eeuw. Deze honden kruisten allemaal en werden verder verspreid naar het noorden tijdens de Great Trek vanaf 1838. Ze werden waarschijnlijk ook gekruist met inheemse Afrikaanse honden, en de Rhodesian Ridgeback heeft misschien zelfs een rol gespeeld. De naam Boerboel (uitgesproken als BUR-bul) betekent ‘boerenhond’. De boeren (Nederlands / Afrikaans voor ‘boeren’) gebruikten de honden voor bescherming tegen gevaarlijke dieren en mensen in het dunbevolkte land, vaak met een groot aantal rond de boerderij. Overdag verspreidden de honden zich voor verschillende taken – het beschermen van landbouwhuisdieren, het begeleiden van ossen of het begeleiden van de boer. In 1938 importeerde het diamantmijnbedrijf De Beers Bullmastiffs om hun Zuid-Afrikaanse mijnen te bewaken, en deze honden werden vervolgens geïntegreerd in de Boerboel-genenpool. Begin jaren tachtig zochten twee personen in Afrika naar authentieke Boerboel-honden, uiteindelijk vonden ze 250 en selecteerden 72 voor registratie. Het ras heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid. Het werd in 2015 erkend als lid van de hondengroep