Berner Sennenhond

De Berner sennenhond is een hond die bij de dogachtigen hoort. De hond is erg aanhankelijk en trouw, hij is erg lief voor kinderen maar met andere honden moet je goed uitkijken. De hond kan namelijk erg dominant zijn, zeker reuen onder elkaar kunnen voor de nodige spanning zorgen. De honden hebben een huis nodig met een tuin zodat zij hun energie goed kwijt kunnen. Op deze manier kunnen de honden de energie kwijt en kunnen zij binnenshuis rustig zijn. Het is wel belangrijk dat je deze honden regelmatig gaat borstelen.

Algemeen beeld:

Raskenmerken:

De Berner sennenhond is een aanhankelijke en erg trouwe honden. De honden worden gemiddeld 14 jaar oud en wegen ongeveer 40 kg. De honden hebben veel beweging nodig en zijn echte gezelschapshonden. Ze gaan goed met kinderen maar tegenover andere honden kunnen ze erg dominant zijn.

Karakter:

De Berner sennenhond heeft een lief maar ook dominant karakter. Het dominante karakter komt naar voren als er andere honden in de buurt zijn, ze willen graag de baas zijn. Bij kinderen zijn ze juist erg trouw en aanhankelijk, dit geldt ook voor de andere gezinsleden waar ze graag bij zijn. De Berner sennenhond is een gezelschapshond, daarnaast is het een goede waak en verdedigingshond.

Lichaamsbeweging:

De hond heeft veel lichaamsbeweging nodig en heeft behoefte aan een huis met een tuin, dan kan hij zijn energie kwijt en kan hij als er kinderen zijn lekker met hen buiten spelen.

Verzorging:

De hond heeft niet zoveel verzorging nodig, regelmatig wandelen en borstelen en de Berner sennenhond kan er weer tegenaan. Borstelen is dan wel een punt waar je goed op kunt letten, deze honden hebben een mooie vacht maar houd deze dan ook mooi bij.

Omgang met kinderen:

De Berner sennenhond kan goed overweg met kinderen en is erg aanhankelijk en trouw.

Uiterlijke kenmerken:

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de Berner sennenhond is krachtig gespierd. De honden hebben een middellange hals en hebben de kop vaak omhoog, ze komen erg dominant over op andere honden.

Kleur:

De kleur van de hond bestaat uit een diep zwarte grondkleur, met tan en wit voornamelijk op de borst en op de kop.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de reu is 64-70 cm en bij de teef is de schoft tussen de 58 en 65 cm.

Ogen:

De ogen van de hond zijn donkerbruin en ook amandelvormig. De honden hebben gesloten oogleden.

Vacht:

De hond heeft een lange en diep zwarte vacht. Regelmatig borstelen is bij deze honden nodig. De vacht kan ook wit en tan zijn, vaak komt de combinatie van deze drie kleuren voor. De hond moet regelmatig geborsteld worden.

Staart:

De staart van de hond is vol behaard. De staart hangt bijna op de grond.

Een klein stukje geschiedenis:

De Berner Sennenhond, of Berner Sennenhund in zijn geboorteland Zwitserland, werd door alpine herders in het kanton Bern gebruikt als een allround boerderijhond. De honden brachten vee naar de wei, trokken melkkarren naar de melkveehouderij en traden op als waakhonden op de boerderij. Over het algemeen sleepte Berners melk in paren, dus het was gebruikelijk om twee van hen te zien verslaafd aan een kar.

Men denkt dat Berners afstamt van honden van het type mastiff die zo’n 2.000 jaar geleden samen met Romeinse legers naar Zwitserland kwamen. Daar kruisten ze zich met lokale honden en werden ze ontwikkeld om te helpen bij het werk op de boerderij. Met de industrialisatie verdwenen de honden echter bijna. Het ras werd nieuw leven ingeblazen in het begin van de 20e eeuw om een gezelschapshond te worden, hoewel velen nog steeds hun traditionele boerderijtaken ook uitvoerden.