Beagle

De Beagle is een hond die altijd klaar staat om te spelen en te jagen. Dankzij het sterk ontwikkelde reukvermogen is het duidelijk een ideale keuze voor jagers. Zeer actief, het zal sportieve gezinnen aanspreken. Om zich goed te ontwikkelen, vereist de Beagle energie, rennen, snuiven van geuren, zich aanpassen aan zijn omgeving en in contact zijn met mensen of andere honden.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De honden zijn slim, beweeglijk en zijn erg moedig. Daarnaast zijn ze erg vrolijk waardoor ze goed samen kunnen met kinderen en andere honden.

Karakter:

De hond is erg intelligent, levendig, vrolijk en moedig. De honden kunnen goed met andere honden en kinderen, ze zijn lief voor mensen en het zijn honden die graag bij je komen liggen, de echte gezelschapshond dus.

Gebruik/functies:

De hond is gefokt voor de jacht op hazen en konijnen, ze zijn geschikt voor jacht op klein wild en het is een gezelschapshond.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben veel lichaamsbeweging nodig, het jagen zit er echt in en ze hebben het rennen ook iedere dag volop nodig. Je kunt met de Beagle nu ook nog gaan jagen.

Verzorging:

De honden hebben geen speciale vachtverzorging nodig. Ze hebben wel veel lichaamsbeweging nodig en op tijd hun eten en drinken, verder geen bijzonderheden.

Omgang met kinderen:

De Beagle kan goed met kinderen overweg, ze kunnen heerlijk geknuffeld worden en vinden het prima om in gezelschap te verkeren.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de hond is goed. De hond heeft een rechte en horizontale rug lijn. De borst reikt tot onder de elle bogen. Het zijn snelle honden die graag bewegen.

Kleur:

De kleur van de hond is altijd goed, leverkleur is echter niet toegestaan en de staartpunt moet wit zijn.

Schofthoogte:

De schouderhoogte is tussen de 33 en de 40 cm.

Ogen:

De ogen van de honden zijn donkerbruin of hazelnootkleurig. Verder valt het op dat de ogen best groot zijn.

Vacht:

De vacht van de beagle kan alle kleuren hebben die zijn toegestaan bij brakken. De honden hebben een korte, dichte en goede vacht die bestand is tegen het weer.

Staart:

De staart van deze honden is stevig en niet te lang.

Stukje geschiedenis:

Oorspronkelijk van Groot-Brittannië, is deze kleine tot middelgrote hond de beste jachtpartner. Dankzij zijn scherpe reukvermogen is de Beagle een uitstekende detectiehond. Zeer gewaardeerd als huisdier, het wordt ook vaak gebruikt in huisdierentherapie voor zieken en ouderen. De Beagle is ook een zeer populair proefdier vanwege zijn robuuste gezondheid, adequate gedragseigenschappen, grootte en volgzaam temperament. In bepaalde landen worden Beagles speciaal gefokt voor gebruik in wetenschappelijk onderzoek. De Beagle wordt ook vaak gebruikt in de bioscoop en op tv. Het is nu beroemd dankzij de menigte-aangename show “Peanuts” van Charles M. Schulz waar Charlie Brown, een onhandige en depressieve jongen, een diepe vriendschap ontwikkelt met zijn hond Snoopy die vaak op zijn rug op zijn hondenhok wordt geslapen . Deze gevierde strip heeft talloze lezers betoverd. Charles M. Schulz bracht in wezen zijn leven door met werken op zijn tekentafel tot de publicatie van de laatste aflevering op 12 februari 2000 toen de auteur overleed aan kanker. Tot op de dag van vandaag is Snoopy nog steeds zeer bekend over de hele wereld. Snoopy is zonder twijfel de beroemdste Beagle in de geschiedenis. Een miniatuur Beagle bestaat ook en wordt de “Pocket Beagle” genoemd. Koningin Elizabeth gebruikte het om haar gasten te vermaken. De Pocket Beagle is amper 20 tot 23 cm lang (8 tot 10 inch) en past in een tas of tas. Jagers gebruikten het om de zoektocht van grotere honden op het terrein van het Koninklijk Paleis af te ronden.