Australian shepherd

De Australian shepherd of Australische herder is een hond die uit de Verenigde Staten komt. De reuen worden gemiddeld 58 cm groot en de teefjes 53 cm. De honden zijn erg lief, ook erg trouw. Het uithoudingsvermogen is goed en de honden werken graag hard voor de baas. Ook voor kinderen is dit ras zeker aan te raden.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het zijn trouwe honden met een goed uithoudingsvermogen. De honden hebben een spitse snuit en een vrij korte staart, van maximaal 10 cm. De honden zijn in de hals wat dikker behaard dan op andere plaats op het lichaam. Blue merle is de kleur die het meeste voor komt bij de Australian shepherd of Australische herder. Het zijn zeer sociale honden en ze werken graag hard voor de baas.

Karakter:

Het karakter van de Australian shepherd of Australische herder is goed ze zijn lief en leergierig. Het uithoudingsvermogen van de honden is goed, ze vinden het heerlijk als zij de hele dag mogen werken. De honden doen dan ook graag alles samen met de baas, samen op pad gaan is wat zij het liefste doen. Ook met kinderen zijn de honden erg lief. Ze spelen ook graag met andere honden.

Gebruik/functies:

De honden zijn goede drijvers, ze houden van bewegen en zijn ook goede huishonden.

Lichaamsbeweging:

Australian shepherd of Australische herder is een ras dat veel beweging nodig heeft. Het drijven zit er echt in en ze hebben een goed uithoudingsvermogen. De honden zijn ook graag bij de baas en zijn erg leergierig.

Verzorging:

De Australian Shepherd heeft veel haar en zijn verzorgingsbehoeften lijken misschien ontmoedigend, maar de zorg voor hem is niet zo veel werk als je zou denken. Borstel de vacht regelmatig om dood haar te verwijderen dat anders op uw kleding en meubels terechtkomt. De Aussie werpt een schuilplaats, maar het is slechts twee keer per jaar een groot evenement, in de lente en de herfst. Regelmatig borstelen, warme baden en grondig föhnen gedurende die tijd zullen de handenvol haar onder controle houden. Baad de Aussie alleen buiten het seizoen als hij vies wordt. De rest is basiszorg. Actieve Australische herders dragen hun nagels vaak op natuurlijke wijze, maar het is een goed idee om ze wekelijks te controleren om te zien of ze een trim nodig hebben. Houd anders de oren schoon en poets regelmatig zijn tanden voor een goede algehele gezondheid en een frisse adem.

Omgang met kinderen:

Het ras kan goed overweg met kinderen, ze zijn vriendelijk en spelen graag samen. Zeker als ze samen opgroeien hebben ze een echte band samen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden zijn goed in balans, de oren worden aan de zijkant gedragen net als de meeste herders staan ze wat omhoog, ze letten goed op en horen ook erg goed. Ze hebben een lange snuit en een kortere staart max. 10 cm. Ze hebben veel haar.

Kleur:

De kleur van de vacht is blue merle, black of red merle. Ook een combinatie is mogelijk.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Australian shepherd of Australische herder reu is ongeveer 58 cm en de teefjes zijn maximaal 53 cm hoog.

Ogen:

De ogen van dit ras zijn bruin of blauw, het oog is amandelvormig. De honden kijken je echt aan.

Vacht:

De vacht van de honden is langharig, borstelen is dan ook zeker aan te raden bij deze honden. De kraag is zeker vol behaard.

Staart:

De staart van de honden is recht en van nature kort, hij mag niet langer zijn dan 10 cm.

Overige:

De Australian shepherd of Australische herder is een ras dat houdt van bewegen, ze zijn lief voor kinderen en kunnen goed met andere honden. Ze hebben de lichaamsbeweging echt nodig zodat zij hun energie kwijt kunnen.

Een stukje geschiedenis:

De honden die werden wat we nu kennen als de Australian Shepherd, werden gekozen vanwege hun werkvermogen, niet vanwege hun bloedlijnen, er is dus weinig bekend over de geschiedenis van het ras. Ondanks zijn naam werd de Australian Shepherd ontwikkeld in het Amerikaanse Westen, niet in Australië. Mogelijke voorouders zijn langharige, kortstaartige, Collie-type honden uit Australië; Duitse herdershonden geëxporteerd naar Australië en daar bekend als Duitse Koolies; en herdershonden gebracht door Baskische herders die zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten kwamen werken. De middelgrote honden werden op veel boerderijen, ranches, rodeo’s en paardenshows gevonden, en deden alles wat gedaan moest worden: vee verzamelen, paarden in goten en aanhangwagens laden, eenden, ganzen, schapen en geiten hoeden, halen, dragen en trekken. Hun intelligentie maakte hen ook grote entertainers. In de jaren vijftig en de jaren zestig maakten Australian Shepherds Shorty en Queenie, getraind door Jay Sisler, deel uit van zijn optreden voor honden, die op verschillende locaties verscheen, van Madison Square Garden tot de Calgary Stampede