Argentijnse Dog

(dogo Argentino)

De Dogo argentino of Argentijnse dog is een hond welke afkomstig is uit Argentinië. Het zijn vriendelijke honden, ze zijn rustig en hebben de ruimte nodig om zich te kunnen bewegen. Het zijn dan ook honden die een huis moeten hebben met een tuin waar zij zich even uit kunnen leven. De reuen worden ongeveer 68 cm groot en de teefjes wat kleiner gemiddeld 60 cm tot 65 cm.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De honden zijn te herkennen aan hun grootte. Daarnaast hebben ze een korte vacht en vinden zij het heerlijk om de aandacht te krijgen. Ze zijn vriendelijk naar mens en dier en kunnen goed jagen, ook zijn het goede gezelschapshonden. Ze blaffen niet heel hard en veel maar ze waken wel. De honden hebben dagelijks hun beweging nodig om goed in conditie te blijven.

Karakter:

Het karakter van de Dogo argentino of Argentijnse dog is vrijmoedig, vrolijk en bescheiden vriendelijk. Het zijn geen harde blaffers maar ze waken wel. De honden zijn niet agressief maar wel baasgericht. Ze houden er van om samen met de baas aan de slag te gaan, ze zijn graag bij je en vriendelijk naar anderen toe. Als jager is deze hond erg slim en moedig. Ze doen veel voor de baas en dat is een goed teken!

Gebruik/functies:

Het zijn prima gezelschapshonden en werkhonden. Ze waken ook goed.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben hun beweging dagelijks nodig. Het zijn grote honden en hebben dan ook de ruimte nodig om zich voort te kunnen bewegen, ook in huis. Een tuin is voor deze honden zeer aan te raden.

Verzorging:

De verzorging van de vacht is minimaal, de honden hebben een korte vacht van maximaal 2 cm.

Omgang met kinderen:

Het ras gaat goed overweg met kinderen. Ze zijn vriendelijk en kunnen goed met elkaar overweg.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van deze honden is goed in balans, de honden zijn vrolijk en dat is aan de hele houding te zien.

Kleur:

De kleur van de vacht is wit, soms hebben zij donkere of zwarte vlekken rond het oog, maar ook op andere plekken van het lichaam komt dat voor.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Dogo argentino of Argentijnse dog is bij de reu 68 cm en de teefjes zijn wat kleiner zo tussen de 60 en 65 cm.

Ogen:

De ogen van de honden zijn donker van kleur en de ogen zijn ook amandelvormig.

Vacht:

De vacht van deze honden is kort en vlak. De gemiddelde lengte van de vacht is 1,5 tot 2 cm.

Staart:

De staart van dit ras is middelhoog aangezet. Ze hebben een dikke en lange staart.

Een stukje geschiedenis:

De Dogo Argentino was de droom van de 17-jarige Antonio Nores Martinez van Argentinië. Hij wilde een big-game hound creëren die geschikt zou zijn voor het diverse terrein van zijn thuisland, ruige bergen, ruige vlaktes en een prachtig merengebied. Beginnend met de vechthond van Cordoba – een mengeling van Mastiff , Bulldog , Bull Terrier en Boxer die nu uitgestorven is – mengde hij zich in andere rassen om de hoogte, geurvermogen, snelheid, jachtinstinct en een sociaal karakter te accentueren. De hond die hij in gedachten had, zou veelzijdig zijn, in staat om op groot wild te jagen, ongedierte te bestrijden en eigendommen te bewaken.