Appenzeller sennenhond

De Appenzeller sennenhond is een hond die hoort bij de herdershonden en veedrijvers. Het is een erg levendige maar ook wantrouwende hond. Het is een hond die erg graag blaft. Gemiddeld worden de honden 12 jaar oud. De honden wegen gemiddeld 20 kg. De honden hebben veel beweging nodig en kunnen erg goed met kinderen. Ook als er ergens gewaakt moet worden dan zijn dit erg geschikte honden.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De Appenzeller sennenhond is een waakse hond en heeft volop beweging nodig. De aanleg van de Appenzeller sennenhond is dat zij graag vee drijven, vandaar ook dat zij veel beweging nodig hebben.

Karakter:

Het karakter van de Appenzeller sennenhond is erg levendig, maar hij kan ook wantrouwend zijn. Verder is het een hond die erg graag blaft.

Gebruik/functies:

De Appenzeller sennenhond is erg geschikt als veedrijver dit is dan ook de aanleg van de Appenzeller sennenhond. Daarnaast is het een hond die erg goed kan waken dus voor de boerderij is de Appenzeller sennenhond een zeer geschikte hond.

Lichaamsbeweging:

De hond heeft beweging nodig, daarom is het een hond die niet geschikt is voor in de stad. Een aantal flinke wandelingen per dag heeft de hond zeker nodig.

Verzorging:

De Appenzeller sennenhond heeft niet veel verzorging nodig, gewoon de dagelijkse dingen, eten, drinken en een aai is voor deze hond voldoende (geen speciale vachtverzorging).

Omgang met kinderen:

De Appenzeller sennenhond kan erg goed overweg met kinderen, het is een echte kindervriend.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de Appenzeller sennenhond is dat zij een vaste en rechte rug hebben.

Kleur:

Driekleurig.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Appenzeller sennenhond is bij de reuen ongeveer 52-58 cm en bij de teven 48-54 cm.

Ogen:

De Appenzeller sennenhond heeft amandelvormige ogen en de ogen zijn niet bol.

Vacht:

Er is geen speciale vachtverzorging nodig voor de Appenzeller sennenhond. Driekleurige vacht.

Staart:

De Appenzeller sennenhond heeft een hoog aangezette staart die erg krachtig is.

Overige:

De Appenzeller sennenhond is geschikt als gezinshond. Het zijn erg soepele honden die houden van een lekker lange wandeling waarbij ze volop kunnen rennen.

Een stukje geschiedenis:

Vroeger werden de Appenzeller sennenhonden ingezet als veedrijvers. Runderen waren toen erg belangrijk voor de mensen en de Appenzeller sennenhonden mochten toen gaan drijven. Momenteel wordt er niet zoveel meer gedaan met de Appenzeller sennenhonden worden zij meer ingezet als huishonden.