Amerikaanse Bulldog

De Amerikaanse Bulldog is een atletische, temperamentvolle stabiele middelgrote tot grote hond die grote kracht, snelheid en zelfverzekerheid uitstraalt. Ze zijn enorm gespierd, stevig en krachtig. Mannetjes zijn kenmerkend dikker en zwaarder uitgebeend dan de meer verfijnde vrouwtjes.

Het hoofd is groot met sterke kaken. Behendig en licht op zijn voeten, de borst is breed en matig diep, waardoor het gevoel van atletisch vermogen en kracht wordt gegeven. De nek is gespierd, loopt taps toe van de schouders naar het hoofd en kan een lichte wammen hebben. Het hoofd is vierkant, groot en breed met gespierde wangen relatief in verhouding tot de grootte en de algehele structuur van de hond. Er is een gedefinieerde groef tussen de afgeronde ogen, met een duidelijke, scherp gedefinieerde, diepe stop.

Algemeen beeld:

Raskenmerken:

De sterke snuit is breed en vierkant. De geprefereerde beet is een omgekeerde schaar, maar een matige onderbeet, schaar of zelfs beet is acceptabel. Een verscheidenheid aan oortypen is acceptabel, waaronder bijgesneden, roos, half geprikt en voorwaartse flap. Niet-afgesneden oren hebben de voorkeur in de standaard van de American Bulldog Breeders Association. Ogen zijn meestal bruin, maar kunnen in elke kleur komen. Ze hebben soms gespleten ogen, waarbij het ene oog bruin is en het andere oog blauw. Zwarte oogranden hebben de voorkeur op witte honden. Roze oogranden worden volgens de schriftelijke norm als een fout beschouwd. De neus is zwart, rood, bruin of grizzle; zwart is de voorkeurkleur volgens de standaard.

Bij honden met een zwarte neus is de lipkleur die de voorkeur heeft zwart, hoewel wat roze is toegestaan. De lippen moeten vol zijn, maar niet te los. De voorpoten zijn zwaar van bot, sterk en recht. De achterhand moet erg breed en dik zijn met goed gedefinieerde spieren. De staart is laag aangezet, begint dik aan de basis en loopt taps toe naar een punt. De vacht is glad en kort, en komt in alle tinten gestroomd, waaronder rode gestroomd, in verschillende gradaties van wit, rood, bruin, bruin, fawn en gevlekt.

Karakter:

De Amerikaanse Bulldog is heel goed in het beoordelen van omstandigheden. Hij is alert en stoer. Agressie hoeft ook niet opgewekt te worden, want als ingrijpen van de hond nodig mocht zijn dan doet hi jdat uit zichezlf en naar behoren. De Amerikaanse Bulldog is zeer goed te socialiseren en niet zoals er vaak verteld word een agressieve hond. Ze zijn erg rustig, van nature kan deze hond heel goed met kinderen omgaan, als pup kunnen ze tegen een stootje en als volwassen hond is het een echte kameraad. Hun liefde voor de baas en het gezin staat vast en is onomstreden. Kinderen vinden ze helemaal prima, een Amerikaanse Bulldog is een echte kindervriend, Uiteraard telt ook bij deze hond de gouden regel… laat een hond nooit alleen met kinderen. Niet omdat ze niet te vertrouwen zijn, maar irritaties zitten in een klein hoekje. Het is een lieve waker, werkt graag voor de baas. En is boven alles een super fijne gezinshond.

Lichaamsbeweging:

Een Amerikaanse Bulldog is een working breed en heeft veel energie, gaat graag uit wandelen, fietsen vinden ze ook prima (langs de fiets natuurlijk) en zwemmen vinden ze ook super leuk en fijn om te doen. Dus zoek je een sportieve lieve hond dan is dit zeker een van de juiste keuze’s.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de reu moet liggen tussen de 56 en 71cm en het gewicht tussen de 31 en 55 kg. Voor teven ligt de hoogte tussen de 50 en 66 cm en het gewicht tussen de 27 en 45 kilo. Het gewicht moet in proportie staan tot de hoogte en het lichaamstype. De honden moeten in goede conditie zijn en zeker niet te vet of te mager.

Ogen:

De ogen horen rond of amandelvormig te zijn , van middelmatige grootte en wijd uit elkaar te staan. De voorkeur gaat uit naar zeer donker of donkerbruin. Ander kleuren worden geaccepteerd . De voorkeur gaat uit naar voldoende gepigmenteerde oogleden. Hondenmet a-symmetrische ogen zijn onacceptabel.

Vacht:

Korte vacht, korter dan 2,5 cm van zacht tot stokharig. Langharige of pluizige beharing wordt niet geaccepteerd.

Staart:

De staart is laag aangezet, dik en stevig aan de basis en loopt uit in een punt. De staart hoort de hakken te raken als de hond in rust staat. De staart mag niet in een complete cirkel eindigen.

Oorsprong van de Amerikaanse Bulldog:

De originele Amerikaanse Bulldoggen werden niet alleen gebruikt in de bloederige sport van stierenvechten, maar ook door kleine boeren en veeboeren die ze als veelzijdige werkhonden gebruikten voor vele taken, waaronder als bewakers en voor de jacht op beer, everzwijn, wasbeer en eekhoorn. De Amerikaanse versie van de Bulldog heeft langere poten, is sneller en heeft een betere behendigheid dan de Engelse showhond . Het uithoudingsvermogen, de beschermbaarheid, de intelligentie en het werkvermogen van de hond maken hem een gewaardeerde werker voor boeren. Ze kunnen worden getraind om vee te drijven en de voorraad te beschermen tegen roofdieren. Dankzij de inspanningen van John D. Johnson uit Summerville, Georgia, bestaat de American Bulldog vandaag. Nadat Johnson terugkeerde uit de Tweede Wereldoorlog was hij teleurgesteld dat hij, net als de Engelse Mastiff, bijna volledig uitgestorven was. Hij besloot toen om de beste exemplaren te verzamelen die hij over het hele zuiden van het platteland kon vinden in een poging om de American Bulldog terug te brengen van de rand van uitsterven. Hij fokt deze honden langer dan wie ook ter wereld en zijn vader heeft ze voor hem gefokt. Hij is nu een oude man en deze honden hebben altijd in zijn familie bestaan. Hij is de enige reden waarom ze vandaag bestaan. Zonder zijn inspanningen zouden ze zeker uitgestorven zijn. Sindsdien fokt hij ze non-stop. Sommige van de talenten van de American Bulldog zijn jagen, waakhond, volgen, gewicht trekken en bewaken.

**De American bulldog als ras is niet erkend door de FCI De reden is dat Amerika niet aangesloten is / wil worden bij de FCI, daarom is erkenning onmogelijk.