Alle honden weggehaald bij de horrorfokker in EerselAlle honden weggehaald bij de horrorfokker in Eersel

Alle honden van een illegale fokker uit het Brabantse Eersel zijn in bewaring genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tijdens een inspectie bleek dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden.

In december werden er al 30 honden in bewaring genomen bij de hondenfokker, in januari nog eens 460 en vandaag alle resterende honden. Een precies aantal kan de NVWA niet noemen, maar het is voor het eerst dat de autoriteit daartoe overgaat bij deze fokker.

Begeleiding noodzakelijk

“Deze honden zijn niet gesocialiseerd, onzindelijk en vaak bang”, zegt een woordvoerder van de NVWA. “Die kunnen niet zomaar bij jou of bij mij worden geplaatst, maar hebben begeleiding nodig. De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan opvang voor deze honden, aangezien de meeste dierenasiels hartstikke vol zitten.” De overheid neemt de zorg voor de dieren over, maar wel op kosten van de fokker.

Na een uitspraak van de Raad van State mag de fokker het bedrijf in Eersel niet meer uitoefenen, omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Maar de fokker weigert vooralsnog hardnekkig te verkassen. Vorige week kreeg de fokker een dwangsom van 2500 euro opgelegd, voor de achtste keer op rij inmiddels.

De gemeente zou in totaal tien weken controleren. Daarvan waren er al acht achter de rug, waarbij wekelijks telkens opnieuw een dwangsom van 2500 euro werd opgelegd. Dit met een maximum van 25.000 euro. Van dat bedrag is inmiddels 20.000 euro aangetikt. Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de fokker, mede op basis van rapportages van de NVWA.

De gemeente Eersel is opgelucht. Zij is ook zwaar in onmin met de fokker, met name omdat zijn onderneming in strijd is met het bestemmingsplan. “Natuurlijk blijven we controleren of de eigenaar niet opnieuw begint met een hondenfokkerij”, aldus ook de gemeente.

  • Bron: RTL nieuws
  • De foto is ter illustratie en niet van een van de in beslag genomen honden.