Akita

De Akita hoort bij de keesachtigen. Het ras komt oorspronkelijk uit Japan. Het zijn erg grote honden en ze hebben een pittige uitstraling. Veel mensen zijn bang als zij dit ras zien lopen, maar het zijn honden die goed met andere honden en kinderen kunnen. Zij moeten in het begin goed gesocialiseerd worden en dan is er geen probleem.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het is een grote hond, gemiddeld 67 cm en de teef is wat kleiner. De honden hebben een grote kop met oren die overeind staan. Ze zijn erg harig en de staart is een grote pluim deze wordt vaak naar boven gedragen. Het is belangrijk om als baas goed de leiding te nemen als je de Akita op gaat voeden.

Karakter:

Het is een ras dat erg vriendelijk is naar kinderen en ook met andere dieren kan hij goed overweg. Een goede socialisatie is wel van groot belang zodat het dier ook overal aan kan wennen wat bij zijn gezin hoort. De hond kan wat wantrouwend zijn naar vreemden, mede omdat hij zijn eigen mensen wil beschermen.

Gebruik/functies:

Het is een geschikte waakhond en ook als gezelschapshond kan hij worden gehouden. Het is wel een hond die ook op zichzelf is.

Lichaamsbeweging:

De Akita moet dagelijks 20 of 30 minuten lopen of rennen, altijd aangelijnd. Hij presteert goed in hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally, maar ze zijn niet zijn favoriete activiteiten. Hij geeft de voorkeur aan de meer een-op-een ervaring van het zijn van een therapiehond.

Verzorging:

Borstel de dubbele vacht van de Akita wekelijks om hem schoon te houden en dood haar te verwijderen. Tijdens het lente- en herfstseizoen, zal dagelijks borstelen helpen om overtollig haar onder controle te houden. Knip bovendien zijn nagels indien nodig, poets zijn tanden en houd de oren schoon om infecties te voorkomen.

Omgang met kinderen:

De Akita gaat goed overweg met kinderen, zeker als hij hier van het begin af aan aan zou mogen wennen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Dit ras is stevig gebouwd, ze staan hoog op de poten en hebben een alerte kop, de oren staan overeind en ze zijn erg alert. De oren bewegen precies mee als je tegen hen praat ze houden alles goed in de gaten.

Kleur:

De vacht is vaak wit met bruin, maar ook andere kleuren zijn bij dit ras mogelijk.

Schofthoogte:

De schofthoogte is gemiddeld 67 cm bij de reu en de teef is vaak een stuk kleiner.

Ogen:

De ogen van deze honden zijn donker van kleur, ze zijn goed zichtbaar en kunnen je erg doordringend aan kijken.

Vacht:

De vacht is kort, de honden hebben dan ook niet zoveel verzorging nodig maar zo nu en dan borstelen kan geen kwaad.

Staart:

De staart van de honden is als een soort pluim, hij wordt vaak als een krul op de rug gedragen.

Een stukje geschiedenis:

De Akita is ontstaan op het Japanse eiland Honshu in de ruige, koude, bergachtige Akita-prefectuur, waar hij zijn naam aan ontleent. De honden hielpen jagers op zoek naar groot wild, zoals zwijnen, elanden en de Yezo-beer. Een paar Akitas zou als een team werken, waarbij het mannetje het beest lokt en het vrouwtje van achteren bijt. Hun taak was het dier op afstand te houden totdat de jagers arriveerden om het te sturen. De Akitas bewaakten ook familieleden en eigendommen. De Japanse regering verklaarde de Akita in 1931 tot natuurmonument. Akitas werd bekend in de Verenigde Staten nadat inspirerende spreker en schrijver Helen Keller Japan bezocht tijdens een spreekbezoek in 1937 en kreeg een Akita-puppy te zien. Die puppy stierf aan hondenziekte, maar Keller kocht een andere die haar metgezel was voor het volgende decennium. Helaas bracht de Tweede Wereldoorlog het bestaan van de Akita in gevaar. Velen werden gedood voor voedsel of voor hun vacht. Maar genoeg overleefde dat het ras na de oorlog nieuw leven werd ingeblazen. Het was vooral populair bij Amerikaanse militairen, van wie velen de honden terugbrachten na een dienstplicht in Japan.