De Airedale terriër behoort tot de terriërs en is opgewekt en intelligent. De honden worden gemiddeld twaalf jaar oud. De Airedaleterriër kan goed met kinderen omgaan en de omgang met andere honden is redelijk. De hond moet thuis regelmatig worden getrimd. De jachtdrift zit er in van vroeger uit en daarom zijn de honden ook gek om achter een balletje aan te rennen. De honden kunnen in de stad, maar het wordt niet aangeraden omdat de honden toch graag veel bewegen, een huis met tuin is daarom beter voor de Airedaleterriër.
Algemeen beeld
Raskenmerken:
De Airedaleterriër staat er om bekend erg intelligent en opgewekt te zijn, het is een ras dat goed samen kan met kinderen en samen met andere honden.
Karakter:
De hond is erg opgewekt en intelligent.
Gebruik/functies:
Jachthond, erg waaks, een goede gezelschapshond
Lichaamsbeweging:
De hond heeft een tuin nodig waarin hij lekker kan rennen, ze willen graag een aantal keer per dag wandelen.
Verzorging:
De vacht moet regelmatig worden getrimd.
Omgang met kinderen:
De Airedaleterriër kan goed met kinderen overweg.
Uiterlijke kenmerken
Lichaamsbouw:
De rug is kort, sterk en recht. De ribben zijn goed ontwikkeld, de borst is diep en niet te breed. De hals is zuiver belijnd en droog, maar erg gespierd.
Kleur:
Black and tan
Schofthoogte:
Reutjes worden gemiddeld tussen de 58 en 61 cm, Teefjes worden gemiddeld tussen de 56 en 59 cm.
Ogen:
Donker van kleur en klein. Ze zijn niet uitpuilend.
Vacht:
Stug en dicht, draadharig en niet zo lang dat het er haveloos uit ziet. De vacht is vlak aanliggend, recht, en dicht. Bedekt het lichaam en de ledenmaten.
Staart:
Hoog aangezet en hij wordt vrolijk gedragen, maar niet op de rug.
Een stukje geschiedenis:
De Airedale-terriër voert zijn afkomst terug met veel van de andere terriërs tot de uitgestorven zwarte en bruine terriër. Deze pittige honden werden gefokt om op ongedierte van elke grootte of vorm te jagen. Ze hadden echter een beetje een gebrek aan geurvaardigheden en zwemvermogen, dus in de 19e eeuw nabij het gebied van de rivier de Aire werden deze terriërs gekruist met otterhonden om de “koning van de terriërs” te creëren: de Airedale-terriër. Waarschijnlijk zijn er ook enkele kruisen gemaakt met Ierse en bullterriers om deze stoere, flinke jager te helpen creëren. Airedales jagen niet alleen op ongedierte, maar zijn met succes gebruikt op groot wild en als verdedigings- en veiligheidshonden.