Afghaanse Windhond

De Afghaanse windhond hoort bij de windhonden. Het is een trotse, aanhankelijke en kalme hond. Maar de hond kan ook afstandelijk zijn naar onbekenden toe. De Afghaanse windhond wordt ongeveer twaalf jaar oud en weegt ongeveer 27 kg. De honden hebben veel energie die ze ook kwijt willen, ze moeten dus sowieso 1 keer per dag flink kunnen rennen.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De Afghaanse windhond straalt kracht uit, het is een snelle hond die veel indruk kan maken op mensen. Ze kunnen namelijk erg hard lopen. Ze hebben ook veel beweging nodig zodat ze even hun energie kwijt kunnen.

Karakter:

De hond kan naar vreemden afstandelijk zijn.

Gebruik/functies:

Geschikt als jachthond, als gezelschapshond, een tentoonstellingshond en een echte renhond.

Lichaamsbeweging:

De hond heeft veel lichaamsbeweging nodig. Hij kan in de stad wonen en zichzelf aanpassen maar hij moet dan dagelijks wel lang mee mogen wandelen. Het is belangrijk dat de Afghaanse windhond zich lang en vrij snel kan bewegen, ze rennen graag.

Verzorging:

Je moet de Afghaanse windhond vaak kammen en borstelen, het is een hond die veel verzorging nodig heeft.

Omgang met kinderen:

De Afghaanse windhond is een geschikte hond voor een gezin met kinderen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De Afghaanse windhond heeft een rechte rug en is goed gespierd. De ribben zijn goed gewelfd en de borst is diep. De schouders zijn lang en schuin.

Kleur:

Alle kleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte:

Gemiddeld worden deze honden 65 tot 72 cm.

Ogen:

De ogen zijn vaak donker, ook goudkleurig kan mogelijk zijn. De ogen zijn bijna driehoekig van vorm.

Vacht:

De honden hebben een vacht met veel haar en moeten veel geborsteld worden. De vacht heeft dus echt aandacht nodig vanwege de lange haren en de dichtheid hier van.

Staart:

De staart moet niet te kort zijn en eindigt ringvormig.

Geschiedenis:

Een oud lid van de windhondfamilie, de Afghaanse windhond werd voor het eerst duizenden jaren geleden gefokt door nomaden uit Afghanistan, Pakistan en Noord-India. Een groot deel van de geschiedenis van het ras is verloren gegaan als oorlogszuchtige facties onder leiding van leiders als Genghis Khan en Alexander de Grote hebben de regio veroverd. Het ras is ontwikkeld en is gevormd door de noodzaak om over bergachtig terrein te gamen.