Affenpinscher

De Affenpinscher is een kleine, compacte en ruwharige hond met een aapachtige gezichtsuitdrukking, dit komt door de kopharen. Hij is onverschrokken, waakzaam en aanhankelijk, vaak met hartstochtelijke temperament. Hij hecht zich sterk aan het eigen gezin.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het hoofd bij de Affen pinscher is eerder rond dan lang. De snuit is erg kort en de oren zijn hoog aangezet. Het kan zijn dat de oren erg klein zijn en dan worden ze staand gedragen. De ogen zijn donker en rond en de Affen pinscher heeft korte, ronde en goed gesloten voeten. De staart wordt hoog gedragen en de Affen pinscher is zwart of bruin van kleur, eventueel grijze nuances zijn toegestaan.

Karakter:

Levendig en speels.

Gebruik/functies:

De hond kan erg waaks zijn en is daarom ook geschikt om te waken van bijvoorbeeld het terrein.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben wel beweging nodig, maar kunnen bijvoorbeeld ook op een flat gehouden worden.

Verzorging:

De hond moet regelmatig geborsteld worden.

Omgang met kinderen:

De omgang met kinderen is goed, het zijn levendige en speelse honden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De borst is iets afgevlakt langs de zijkant. De hond heeft een goed ontwikkelde voorborst. De rug is kort en loopt een beetje af. De hals is kort en droog.

Kleur:

Zwart of bruin

Schofthoogte:

Reutjes en Teefjes worden gemiddeld tussen de 25-30 cm.

Ogen:

Donkere ogen, de ogen zijn goed geopend en niet uitpuilend.

Oren:

Hoog aangezet, gelijkmatig naar voren gedragen, in de vorm van een omgekeerde ”v”en de binnenkanten tegen de kop liggend.

Vacht:

Zuiver zwart, bruine of grijze nuances daarvan zijn toegestaan.

Staart:

Een kort staartje, hij is hoog opgezet en wordt ook hoog gedragen.

Een stukje geschiedenis:

Men denkt dat de Affen pinscher van nu een dwergvorm is van de grote Affen pinscher van vroeger. Van oorsprong is het een Duitse hond die nooit erg populair is geweest bij hondenliefhebbers. De plaats van deze Affen pinscher werd namelijk snel ingenomen door de schnauzer. Momenteel is deze hond een echte gezelschapshond, vroeger werden ze ook gebruikt voor de jacht, nu nog maar zelden. De hond is wel erg geschikt als rattenjager.