435 honden afgepakt bij controle435 honden afgepakt bij controle

435 honden afgepakt bij controle van ‘horrorfokker’ in Eersel

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft bij een controle bij de omstreden hondenfokker in Eersel uiteindelijk 435 honden in bewaring genomen. Dat gebeurde dinsdag en woensdag. De fokker mag 115 volwassen honden en 44 pups houden. Die dieren bleken gezond.

Gezonde honden mogen niet meegenomen worden door de inspecteurs, benadrukt de NVWA. “We hebben ieder dier gezien en zorgvuldige afwegingen moeten maken”, aldus een NVWA-woordvoerder. “Het liefst zouden we zo’n fokker helemaal verbieden om honden te houden, maar dat kan nu wettelijk nog niet.”

Ook vorige maand vielen controleurs van NVWA binnen bij fokker Kwispel Enzo, en dat was niet voor het eerst. Ze constateerden veel overtredingen, zoals vervuilde hokken en drinkwater. Ook kwamen de honden weinig buiten. “De honden zijn nat en hebben een vervilte vacht”, vertelde een woordvoerder dinsdag over wat ze aantroffen. “Veel dieren hebben schurft en tandsteen.”
De fokker kreeg na de vorige inspectie de tijd om de situatie te verbeteren, maar dinsdag werd duidelijk dat de omstandigheden deels juist nog slechter zijn. “Honden waarvan de situatie echt niet oké is, hebben we meegenomen”, aldus de woordvoerder. “Sommige dieren zijn heel angstig en kampen met het kennelsyndroom, omdat ze te lang in een klein hok hebben gezeten.”

Iedere hond wordt beoordeeld door inspecteurs, dierenartsen en gedragstherapeuten. De honden worden op verschillende anonieme locaties in het land opgevangen. De ovang- en verzorgingskosten worden verhaald op de fokker. “Als die rekening is betaald, moet het bedrijf aantonen dat de omstandigheden zijn verbeterd en dat ze aan alle regels voldoen”, zegt de woordvoerder.

“We zullen dan controleren of er geen overtredingen meer zijn. Alleen onder deze strenge voorwaarden gaan de dieren terug naar Eersel.”

De hondenfokker ligt al langer onder vuur. In november vorig jaar dwong de gemeente via de rechter af dat alle ruim vierhonderd honden daar weg moesten, omdat de fokkerij in strijd is met het bestemmingsplan. De rechter oordeelde dat op die plek geen dieren mogen worden gehouden. Dat weghalen was nog niet gebeurd, omdat de fokker verschillende rechtszaken aanspande om dit te voorkomen.

Lees het volledige nieuwsbericht HIER