21 verwaarloosde ChowChows21 verwaarloosde ChowChows

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft bij een broodfokker in Deurne 21 honden in bewaringgenomen. Het zijn voornamelijk chowchows, waarvan de helft pups.

Chowchows hebben normaal gesproken een pluizige vacht, maar dat was wel anders bij de honden die de inspectiedienst aantrof in Deurne. “Vrijwel alle dieren hadden een vervilte vacht. De inspecteurs troffen veel verwaarloosde gebitten en luchtweg-, darm- en schurftmijtinfecties aan”, laat de LID weten. Verder had een aantal honden verwondingen en abcessen door onderlinge gevechten. “Een moederhond had een slecht behandelde baarmoederontsteking en koorts.”

De dieren zijn door de LID, na over leg met de rijksdienst RVO, en in overleg met de politie, in bewaring genomen en ondergebracht op een geheime opvang locatie waar ze de juiste verzorging krijgen.

Nog 80 honden

Op het terrein bevinden zich momenteel nog ongeveer tachtig honden, waarvan volgens de LID de verzorging en huisvesting ondermaats is. Deze dieren leven momenteel in paardenstallen en op een zolder op het terrein. De eigenaar moet er zo snel mogelijk voor zorgen dat de dieren deugdelijke huisvesting en goede (medische) verzorging krijgen. “Als de fokker zich hier, bij de her controle niet aan blijkt te hebben gehouden, leidt dit tot vervolgsancties.”

De fokker is een bekende van de inspectiedienst en heeft eerder broodfokkerijen gehad in verschillende gemeentes. De politie heeft hem een proces-verbaal opgelegd. De kosten voor de verzorging van de verwaarloosde chowchows zijn ook voor hem.

  • Bron RTL Nieuws, Klik hier voor de webpagina!
    De foto hoort niet bij dit artikel